Uvažuji, že z Windows přejdu na Linux – názory?

Tedy na svém osobním notebooku, který používám i na managersko-kancelářskou práci. Na serverech jsem nikdy nic jiného ani nepoužíval. Jak pronikám do (pro mě nových) technologií, zjišťuji, že ten backend (to, co skutečně dělá v počítači většinu práce), je nejlépe podporovaný a nejlépe funguje – příp. z něho rovnou vychází – na Linuxu. Což není překvapením. Nicméně i věci, ve kterých byly tradičně nejlepší Windows – tj, frontend, vzhled a uživatelská jednoduchost a přívětivost, podpora programů pro „IT-blondýnky“, už občas fungují lépe na Linuxu (příp. Macu) než na Windows. A většina (G)UI (tj. toho „jednoduchého“ a pěkného uživatelského rozhraní s tlačítky, menu atd.) dnes stejně běží v prohlížeči… Takže hlavní funkci Windows dnes už vlastně plní prohlížeč.

Samozřejmě, já jsem původně ajťák. Ale v jistém smyslu teď začínám znova skoro od začátku. A nelze si nevšimnou globálního trendu přechodu k Linux-like systémům, ať už je to MacOS X (založený na Linuxu), či Android (založený na Linuxu) nebo spousty dalších, které na trhu více než dobře prosperují. A vlastně, to jediné co mi po více jak 10-ti leté odmlce v oboru zbylo jako dále využitelné a na trhu žádané, je dobrá znalost Linuxu – takřka vše ostatní se musím z větší části (na)učit.

Ne že bych tímto chtěl rozpoutat flame na téma „co je lepší“ nebo způsobit hromadný přechod na Linux. Spěchat určitě nemusíte-Windows tu s námi budou ještě dlouho (kdyby pro nic jiného, tak pro společenskou setrvačnost). Spíše by mě zajímalo, co mám očekávat, pokud přejdu. Problémy, které jsou ve Win snadno řešitelné ale nikoli v Linuxu. Zatím vím jen o eMClient (skvělý klient pro správu hlavně emailů s podporou šifrovaní a podepisovaní), který v Linuxu nativně neběží a nemá náhradu (a nepište mi o ThunderBirdu – pokud se za poslední rok něco zásadně nezměnilo, nesahá eMClientu ani po kolena). Ale šel by spustit přes wine. Jaké další problémy mám čekat?

Děkuji za názory.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *