Operační systém spouštěný z Flash disku na USB? Jde to, ale …

zdaleka ne každý flash disk se ktomu hodí, jak jsem ke svému nemilému překvapení zjistil. Ne že by to nešlo principiálně, jistě. V zásadě si na jeden „vypálíte“ oficiální instalačku a druhý použijete jako disk, na který se má systém instalovat. Pouze silně doporučuji si v počítači fyzicky odpojit disk z hlavním systémem, než se do toho pustíte. Jistota je jistota.

Ovšem u většiny flash disků se pak systém naprosto nepoužitelně seká, kdykoliv na něj musí přistupovat. Poznáte to většinou už při instalaci, která trvá neskutečně dlouho. Instaloval jsem Ubuntu linux přes klasický USB (nikoli USB-C) port s modrým konektorem (rozhraní USB 3.0 pokud se nemýlím). Zkusil jsem čtyři flash disky: starý celokovový Kingston 32GB, nový oplechovaný Kingston 128GB (Kingston DataTraveler Kyson), nový miniaturní Verbatim 16GB a konečně plastový SanDisk Ultra USB 3.0 32GB. Z toho jediného ten systém použitelně jede. Ovšem zase tak vyčnívá z notebooku ven, že jen čekám, kdy ho urazím!

Na čem to závisí? Netuším. Na přenosové rychlosti ne. Alespoň běžné kopírování souborů jede bez problémů na všech. Problém bude pravděpodobně v konkurenčních požadavcích při současném přístupu k více souborům. Pokud má někdo nápad, jak poznat, který flash disk bude fungovat, než ho koupím, určitě napište komentář!

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *