Komedie při (on-line) zakládání bankovního účtu v Česku

Chtěl jsem si založit bankovní účet v česku. Jeden jsem potřeboval pro s.r.o. a druhý pro sebe jako živnostníka. A protože už nějakou dobu nepoužívám pergamen a husí brk, chtěl jsem tak učinit on-line. Tím myslím přes Internet, v nejhorším přes telefon. Jako IT nerd [ajťák] totiž nerad vstávám z postele a někam chodím. Jo, jsem na tom trochu podobně jako Sandra Bullock ve filmu The Net.

Nejdříve jsem zjistil, že účet pro právnickou osobu (tj. to s.r.o.) vůbec online založit nejde. A po založení účtu „zdarma“ u Moneta Money Bank jsme navíc zjistili, že máme na účtu do začátku disponibilních -1.000kč. V Čechách je asi rozdíl mezi účtem zdarma a „zdarma“.

V případě účtu pro OSVČ je to ještě větší komedie. Jeho založení on-line většina českých bank na svém webu nabízí. Moneta vám dokonce nabízí +1.500kč bonus, když si ho založíte online (vzhledem k tomu, že vám na něm po založení hned 1.000kč zase zablokujou, tak vlastně jen 500kč, ale dobře, pořád je to bonus a ne zápor).

Nejdříve jsem bojoval s tím, že ta bankovní aplikace chce zápis OSVČ v nějakém rejstříku RES, ovšem živnostenský úřad (nebo kdo má tyto zápisy na starosti) ho zapisuje do ARES a RŽP (stav po devíti dnech od vystavení ŽL). Nechápu, proč si to tedy neberou z těchto registrů, resp. proč jim – jako každé jiné normální instituci – nestačí poslat digitálně podepsaný výpis ze živnostenského rejstříku (zahraniční bance stačí i jen jeho foto).

Nicméně ono je to asi jedno. Jak jsem zjistil, pro on-line založení účtu musíte navíc mít už založený jiný účet v české bance. Což samozřejmě mít nemůžu, protože ta banka by totéž chtěla při jeho zakládání, takže je to začarovaný kruh. Stejně bych tam musel minimálně při zakládání toho prvního dojít. A když už ho budu mít, nepotřebuji zpravidla zakládat další, byť už by to šlo online. Rozhodně ne v Čechách. Navíc by prý po mě chtěli dva doklady totožnosti – opět nechápu, proč mám 2x dokládat to samé! Zkrátka, on-line v Česku také znamená něco jiného, než on-line v zahraničí.

Věděl jsem, že česká bankovní legislativa nestojí za moc. Ale až takovouhle (tragi) komedii jsem tedy nečekal. Nicméně, děkuji za námět na článek do blogu :).

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *