Cortana v českých Windows 10

Tak jsem chtěl zkusit Cortanu – přivedl mě k tomu vtip o Alexe a Siri (viz předchozí článek). Povolil jsem jí přístup k MIC, background task… spustil a dozvěděl se:

Cortana není ve vaší oblasti k dispozici.

No, myslí tím, že není k dispozici v češtině. Říkal jsem si, že za ty roky už to snad dodělali, ale ne. Nicméně to mi vadí pouze při přepisu diktátu, jinak ať si klidně mluví anglicky (aspoň s někým si občas pokecám anglicky :)). Ostatně, angličtinu mám jako sekundární jazyk v systému, ne? Tak proč ji nepoužije???

No nic, tak menší hack (dávám tomu max. 30 minut, pak jdu dělat něco, za co jsem placen):

Otevřete tedy nabídku Start a přejděte do Nastavení. Poté zvolte Čas a jazyk a následně v levém menu Oblast a jazyk. V seznamu zemí nyní vyhledejte Spojené státy a kliknutím tuto oblast vyberte. Poté v seznamu jazyků najděte English (United States), klikněte a zvolte možnost Nastavit jako výchozí. Následně přejděte na Možnosti a kliknutím na Stáhnout nechte jazyk stáhnout a nainstalovat.
Nyní v levém menu přejděte na položku Řeč, kde si nastavte Angličtina (Spojené státy) a níže si můžete zvolit mužský nebo ženský hlas. A to je vše. Nyní vám nezbývá než se alespoň odhlásit a znovu přihlásit a ihned uvidíte systém v angličtině a na hlavním panelu připravenou osobní asistentku.

[Orig. from Jak ve Windows 10 aktivovat Cortanu | Winseven.cz]

Já teda jen nastavil jen výchozí jazyk a oblast, „Místní formát“ jsem nechal český a jazyk pro weby & apps to nechalo časký samo. Logout by mi stejně všechno zavřel, tak jsem dal (po x měsících 🙂 ) rovnou reboot. Cortana stejně nejde, Lang for speech nastavit taky nejde. Nastavil jsem… no sek na jsem na tom nakonec skoro 4 hodiny (pravda upravoval jsem u toho i spoustu dalších appearance věcí – teď už má jasno v tom, zda jsou to Windows, Linux nebo Mac asi jenom jádro operačního systému :)), ale už mě holka poslouchá. A dokonce s českým nastavením Windows! I když to anglické je teda mnohem přehlednější – ale nevím, jak bych pak na dálku radil hezkým blondýnkám pod čím tam co najdou zase v češtině, že :). Pár rad:

  • Pokud máte zvlášť účet pro admina a usera jako já, pak usera odhlaste a vše stáhněte a nastavte nejdříve jako admin.
  • Pak reboot, zkontrolovat, co si to změnilo samo, přenastavit zpátky.
  • To samé pak v std user účtu.

Přesný popis vzdávám, ale tady je výsledné ČESKÉ nastavení s funkční anglickou Cortanou, aktivovanou hlasem (std user účet s tím měl dlouho problém) se (samozřejmě) zákazem poslouchání při zamčeném poči:

I ty app a weby mi jedou česky, ale nejdřív tam skočí angličtina.
…..

Toť vše, jdu něco dělat.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *