„Zelené“ zdroje energie?

Abyste mi rozuměli, nemám vůbec nic proti obnovitelným zdrojům energie – právě naopak. Nicméně je předem jasné, že ve většině zemí nemají šanci pokrýt jejich budoucí spotřebu! Máme šetřit? To je prosím blbost. Jasně, zbytečně neplýtvat, to ano. Ale energie je základem pokroku a výrobků kolem nás. A žijeme proto, abychom se měli dobře.

Z fyzikálního hlediska je základní problém s hustotou toku generátorů „zelených“ energií. Praktickým důsledkem toho je jejich vyšší cena. K tomu přistupují problémy s jejím skladováním, protože je často dostupná pouze někdy (slunce svítí jenom přes den, vítr fouká jak se mu chce apod.). Nicméně to by se snad dalo řešit jejím sdílením v nějaké celosvětové distribuční síti (nechť se k tomu vyjádří odborníci, děkuji). Dalším problémem je jejich převod do nějaké mobilní podoby (chemická paliva).

Jsem proto, aby každý dům měl sluneční kolektory, které pokryjí jeho nejnutnější výdaje, minimálně z důvodu nezávislosti. (Kombinace centrálního a lokálního přístupu, podobná buněčné struktuře organismů, je totiž mimořádně odolná proti výpadkům v případě nečekaných událostí). Ale sere mě, když vidím pokrytou úrodnou půdu řadami kolektorů, které jsou ziskové pouze kvůli dotacím! (jinými slovy jsou ztrátové!).

Jediná dnes zvládnutá technologie, která je schopná pokrýt spotřebu je energie jaderná. A je také relativně dost zelená. Pravda, doufal jsem, že dnes již budeme mít zvládnutou i jadernou fúzi a ne jenom štěpení. Ale my nevyužíváme dostatečně ani ji – naopak jaderné elektrárny rušíme! A pak si stěžujeme, že je vše drahé!

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *